Ranuan perusopetuksen kouluissa noudatettavat poissaolojen huolirajat lukuvuoden aikana ja toimintatavat poissaoloissa

Ranuan perusopetuksen kouluissa noudatettavat poissaolojen huolirajat lukuvuoden aikana ja toimintatavat poissaoloissa.  

Ennaltaehkäisevä toiminta  

  

Yhteisöllisen opiskeluhuollon keinoin lisätään oppilaiden osallisuutta ja yhteisöllisyyttä.   

Sujuva yhteistyö kodin ja koulun välillä.   

Luokanopettaja/valvoja seuraa oppilaiden läsnäoloa koulussa systemaattisesti ja jatkuvasti.  

  

Huoli puheeksi yli 50 tuntia  

  

Oppilaan poissaoloista herää huoli kotona/koulussa.  

Luokanopettaja/ valvoja keskustelee asiasta oppilaan kanssa ja on yhteydessä puhelimitse huoltajiin ja sopii tarvittaessa yhteydenotosta opiskeluhuollon työntekijään (kuraattori/terveydenhoitaja).   

Opettajalla on lain mukainen velvoite seurata ja puuttua poissaoloihin.   

Opiskeluhuoltohenkilöstön konsultointi mahdollisimman matalalla kynnyksellä.  

  

Puhelusta tuntimerkintä wilmaan.  

Poissaoloja yli 80 tuntia  

  

Jos poissaoloja tulee edelleen puhelinkeskustelun jälkeen (poissaoloja yli 80 h), luokanopettaja/valvoja kutsuu koolle monialaisen asiantuntijaryhmän. Tämä kokoontuminen kerää yhteen ne toimijat, joista arvioidaan olevan hyötyä oppilaan koulunkäynnin tukemisessa (esimerkiksi oppilas, huoltaja, luokanopettaja/valvoja, kuraattori ja/tai terveydenhoitaja).  

Palaverista tehdään wilmaan opiskeluhuoltomuistio, johon kirjataan sovitut toimenpiteet, koulun tukitoimet ja vastuutahot. Lisäksi sovitaan, miten poissaolojen seurantaa jatketaan ja missä kohtaa on syytä kokoontua uudestaan. Jos oppilaalla on selkeästi sellaisia terveydellisiä haasteita, jotka voivat aiheuttaa poissaoloja, seuraavia huolenportaita ei ole välttämätöntä seurata.  

Poissaolotunnit lasketaan koko lukuvuoden ajalta.   

Tuntimäärään lasketaan myös vanhempien hyväksymät poissaolot, mutta ei etukäteen anottuja lomia.   

  

Luokanopettaja/valvoja pyytää kuraattoria tekemään oppilaan kanssa kartoituksen poissaolojen syistä ja kokonaistilanteesta (tarvittaessa kuraattori konsultoi opettajia ohjaajia, terveydenhoitajaa jne). Kartoituksessa käytetään koulupoissaolokyselyä (esim. SRAS-R tai ISAP).   

Poissaoloja yli 120 tuntia  

  

Jos poissaoloja tulee edelleen (poissaoloja yli 120 h), eivätkä poissaolot selity selkeästi esimerkiksi terveyssyillä, kutsutaan yhteistyöhön mukaan koulun ulkopuolisia toimijoita (esimerkiksi sosiaalitoimi, lääkäri, psykologi) ja järjestetään palaveri, jossa käsitellään koulupoissaolokyselyn (kuraattori) tulokset ja pohditaan keinoja poissaolojen vähentämiseksi.  

Sovitaan yhdessä, miten oppilaan tilanteen etenemistä seurataan ja kuka siitä miltäkin osin vastaa. Sovitut toimenpiteet ja koulun tukitoimet kirjataan jo aikaisemmin avattuun opiskeluhuoltomuistioon.  

Sosiaalihuoltolain mukainen yhteydenotto harkittava.  

Poissaoloja yli 150 tuntia  

  

Koulu on tässä vaiheessa selvittänyt poissaolojen syitä omalta osaltaan ja käyttänyt koulun tukitoimia monipuolisesti. Kaikki prosessin vaiheet on kirjattu samaan opiskeluhuoltomuistioon.  

  

Mikäli tukitoimet ja seurantapalaverit eivät auta ja poissaoloja kaikesta huolimatta kertyy lisää niin, että on huoli oppilaan kasvusta ja kehityksestä, tehdään joko sosiaalihuoltolain mukainen yhteydenotto tai lastensuojeluilmoitus konsultaation pohjalta. Sosiaalitoimen kanssa sovitaan myös seurantapalaverin ajankohta ja vastuuhenkilö oppilaan asioissa.  

  

Jos poissaoloja on yli 150 tuntia, voidaan oppilasta/huoltajaa vaatia toimittamaan terveydenhuollon ammattilaisen antama sairauslomatodistuksen poissaololle, myös tämä kirjataan muistioon. Sairauslomatodistuksen vaatimisesta tulee ilmoittaa myös terveydenhoitajalle.  

Tilannetta seurataan jatkuvasti. Lastensuojeluilmoitus harkittava.  

  

Lastensuojeluilmoituksen pohjana on huoli poissaolojen aiheuttamasta syrjäytymisriskistä ja normaalin kehityksen ja koulunkäynnin vaarantumisesta. Ilmoituksessa mainitaan koulussa jo tehdyt kartoitukset, tukitoimet sekä huoltajien kanssa tehty yhteistyö.   

  

Huom! Kaikki poissaolot eivät ole samanlaisia: esimerkiksi jos oppilas on säännöllisesti aamu- tai iltapäivätunteja poissa tai tietyn oppiaineen tunteja poissa, ei edellä mainitut tuntimäärät tule niin helposti täyteen, mutta poissaoloilla on todennäköisesti jokin taustalla oleva syy, mikä tulee selvittää. Keskeinen ajatus on toimia heti kun huoli herää. Ohessa esitetyt tuntimäärät ovat ”takaraja”, jota ennen saa (ja pitää) toimia, mikäli poissaolot herättävät luokanopettajassa/valvojassa huolta.  

 Jos oppilaalle on tehty päätös erityisistä opetusjärjestelyistä ja esimerkiksi sovittu lyhennetty koulupäivä, nämä poissaolot merkitään erityisinä opetusjärjestelyinä, eikä näitä huomioida poissaolokertymässä.