Ranuan perusopetuksen käyttäytymisen kriteerit

Ranuan perusopetuksen käyttäytymisen kriteerit:

Vuosiluokat 1-2:

Vuosiluokkien 1-2 käyttäytyminen arvioidaan todistuksen mukana jaettavalla erillisellä liitteellä. Arvioitavia osa-alueita ovat seuraavat kohdat:
Noudattaa sovittuja sääntöjä ja hyviä tapoja
Ottaa toiset huomioon erilaisissa tilanteissa
Antaa toisille työrauhan
Tekee annetut tehtävät
Keskittyy annettuihin tehtäviin
Toimii itsenäisesti ja oma-aloitteisesti
Huolehtii koulutarvikkeistaan ja tavaroistaan

Arviointiasteikko osa-alueiden arvioinnissa on seuraava:
Aina, yleensä, toisinaan, taito aluillaan

Vuosiluokat 3-9

Erinomainen 10

Oppilas on kohtelias ja ottaa huomioon muut ihmiset ja pitää aktiivisesti huolta ympäristöstään. Hän on rehellinen, oma-aloitteinen ja luotettava. Hän on sisäistänyt yhteisön säännöt ja osaa toimia rakentavasti koko kouluyhteisön parhaaksi.

Kiitettävä 9
 
Oppilas on kohtelias ja rehellinen. Hän ottaa huomioon toiset eikä häiritse tunneilla. Oppilaan asenne koulutyöhön on myönteinen. Oppilas huolehtii omalta osaltaan ympäristön siisteydestä ja viihtyisyydestä. Hän noudattaa sääntöjä lähes aina. 

Hyvä 8
 
Oppilas käyttäytyy rehellisesti ja yleensä asiallisesti. Oppilaan asenne kouluyhteisön jäseniin ja koulutyöhön on myönteinen. Hän huolehtii ympäristöstään ja noudattaa useimmiten koulun sääntöjä. 

Tyydyttävä 7
 
Oppilaan käyttäytymisessä ilmenee puutteita. Oppilaalla voi olla parannettavaa työnarvostuksessa. Hän ei aina ota huomioon kouluyhteisön jäseniä eikä ympäristöään. Hän tuntee säännöt, mutta niiden noudattamisessa on joskus huomautettavaa.

Kohtalainen 6
 
Oppilaalla on vakavia puutteita monilla käyttäytymisen alueilla ja hänellä on useita koulun antamia rangaistuksia. Hän suhtautuu välinpitämättömästi sääntöihin, koulunkäyntiin ja ympäristöönsä. Hän voi olla aggressiivinen ja kiusata toisia. 

Välttävä 5
 
Oppilaalla on jatkuvasti käytöshäiriöitä. Hänen käyttäytymisensä on röyhkeää. Oppilaan käyttäytyminen voi olla väkivaltaista, toisia oppilaita, opettajia ja muuta henkilökuntaa tai toisten ja koulun omaisuutta vahingoittavaa. Hänen asenteensa koulunkäyntiin on kielteinen. Oppilas on piittaamaton koulun järjestyssäännöistä ja turvallisuusohjeista. Oppilas lietsoo asenteellaan ja teoillaan kielteistä ilmapiiriä.
 
Hylätty 4

Oppilaan käyttäytyminen on normaaliin kouluyhteisöön täysin sopimatonta. Hänen käytöstään ja asennettaan ei saada muuttumaan koulun käytettävissä olevin keinoin.