Erityisopetus Ranuan lukiossa

Erityis- ja tukiopetuksen saatavuus Ranuan lukiossa

Opiskelijalla on lukiolain mukaisesti oikeus saada erityisopetusta ja muuta tukea oppimiseensa yksilöllisten tarpeidensa mukaan. Opiskelijalla on oikeus saada tukea riippumatta siitä, mistä syistä tuelle on tarvetta.

Opiskelijan oppimista voidaan tukea tarjoamalla tukiopetusta tai muuta opiskelijan tarpeen mukaista tukea, erilaisia hyvinvointia ja oppimista edistäviä opintoja, jotka antavat tukea esimerkiksi opiskelutaitoihin, elämänhallintaan tai eri oppiaineiden opiskeluun.​

Erityisopetus on erityisopettajan antamaa opetusta, joka tukee aineenopetusta.  Oppimisen tuen ja erityisopetuksen tarkoituksena on tukea opiskelijaa lukio-opintojen suorittamisessa ja jatko-opintoihin siirtymisessä sekä edistää hänen hyvinvointiaan ja jaksamistaan. 

Ranuan lukiossa tuen tarvetta arvioidaan opintojen alussa ja säännöllisesti opintojen edetessä. Opintojen alussa tehdään kaikille opiskelijoille luki-seula ja matematiikan keskeisten sisältöjen hallintaa mittaavia testistöjä. Näin saadaan tietoa opiskelijoiden lähtötasosta ja mahdollisista oppimisvaikeuksista. Opetuksen alussa kerätyt tiedot ja tilastot antavat erityisopettajalle tietoa oman koulun haasteista, joiden avulla tukea tarjotaan opiskelijoille. 

Erityisopetus on esimerkiksi opiskelutaitojen opettamista kuten luku- ja muistiinpanotekniikoiden hiomista, lukusuunnitelman tekemistä sekä opiskelijan omien vahvuuksien ja oppimisen haasteiden tunnistamista. Lisäksi erityisopettajalta saa tunnukset äänikirjojen kuuntelua varten, jos se tukee oppimista. Erityisopettaja tekee yhteistyötä muiden opettajien kanssa tukea tarvitsevan opiskelijan oppimiseen ja opetukseen liittyvissä kysymyksissä.

Erityisopetus toteutuu samanaikaisopetuksena, ryhmäopetuksena ja yksilöohjauksena.

Erityisopetukseen ja muihin tukitoimiin kuuluvat myös erityisjärjestelyt. Opiskelijalla on mahdollisuus erityisjärjestelyihin lukio-opintojen aikana, jotta niiden tarvetta ja toimivuutta voidaan arvioida. Näiden kokemusten perusteella erityisopettaja arvioi yhdessä opiskelijan ja muiden opettajien kanssa erityisjärjestelyjen hyödyllisyyttä sekä ohjaa opiskelijan tarvittaessa hakemaan erityisjärjestelyjä myös ylioppilastutkinnon kokeissa. 

Erityisopettajaan voi olla yhteydessä Wilman välityksellä, puhelimitse 040 584 3040 tai sähköpostilla [email protected]

terveisin Maarit Kuukasjärvi